Joko sinulla on oma LYTE?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Melkeinpä järjestäin puhuessani ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta ihmetellään aluksi, mitä se oikein on. Olen huomannut, että monille ratkaisukeskeinen lyhytterapia onkin vielä vieras käsite. Luulenpa, että lyhytterapia, eli kansanomaisemmin lyte tulee olemaan tulevaisuudessa tutumpi ja yhä suuremmassa merkityksessä ihmisten keskuudessa.

Ajattelin valottaa hieman kyseistä terapiamuotoa ja tuoda sitä lähemmäksi arkea. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään henkilön omiin voimavaroihin, tavoitteisiiin, etsitään uusia näkökulmia ja pidetään toivoa yllä tavoitteena päästä  eteenpäin vaikka hyvinkin pienin askelin. Juuri näistä pienistä askeleista ja pystyvyyden tunteesta syntyy edistymistä. Lyhytterapiassa ei jäädä vellomaan ongelmiin sen pidemmäksi aikaa, vaan katsotaan kohti tulevaisuutta.

Lyhytterapia sopii kaikenikäisille ja kaikenlaisiin ongelmiin. Lyhytterapiaan voi tulla täysin turvallisin mielin ja luotettavasti, omasta halusta. Se sopii erittäin hyvin myös nuorille avuksi haastaviin tilanteisiin. Vastaanotolla ei anneta diagnooseja, eikä käynneistä jää jälkeä esimerkiksi Kanta-palveluun. Se ei ole myöskään Kela-korvattava.

Pidän asiakkaistani huolta kokonaisvaltaisesti: avainasemassa ovat fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena näen moniammatillisen kokonaisuuden ja osaan tarvittaessa ohjata eteenpäin.

Mielestäni lyhytterapia sopisi jokaiselle osaksi omaa hyvinvointia. Kenelle sinä voit purkaa huolesi ja murheesi? Kuunnellaanko sinua aidosti? Ystävät ja läheiset ovat toki korvaamaton tukiverkko ympärilläsi. On kuitenkin hyvä miettiä, missä menee raja, kuinka paljon voi asioitaan kaataa toisen päälle, koska jokaisella on varmasti omat ongelmansa ja arki on usein kiireistä. Lisäksi mielipiteitä satelee helpolla joka suunnasta, miten sinun pitäisi toimia ja annetaan ohjeita, mitkä eivät välttämättä perustu sinun elämääsi.

Lyhytterapiassa sinua kuuntelee ammattilainen, jolla on täysi salassapitovelvollisuus asioistasi. Vastaanotolla sinä olet tärkein ja sinä saat apua selviytymiseen asioissasi eteenpäin. Jokainen meistä tarvitsee kunnioittavaa kohtaamista ja tukea. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on meidän yksi perustarpeistamme. Olipa asiasi mielestäsi kuinka pieni tai iso tahansa, mistä haluat puhua, olet lämpimästi tervetullut!

Ota sinäkin oma LYTE eli lyhyterapeutti osaksi hyvää arkeasi. Kun mieli voi hyvin, on kehollasikin parempi olla.

 

Tea Kivimäki, tea@goldenwellness.fi
Ratkaisukeskeisen lyhytterapian opiskelija
Golden Wellness, Kauneus- ja hyvinvointipalvelut
Kangasala